Velkommen til min byhage. Den er ikke større enn en rekkehushage. Vi flyttet inn i 2000. Jeg fikk mann, baby, naboer, svigermor, råteskader og hage samtidig. 2000 var et heftig år. Men jeg angrer ikke. Nå går det igjen fort i svingene. I hagen velter kaniner og unger seg i bedene. Vi sier vi liker rustikk sjarm, men har ikke noe valg egentlig.

fredag 16. september 2011

Piet Oudolf i Stockholm

Jeg hadde planlagt å reise til Stockholm og høre foredrag med Piet Oudolf. Gledet meg til å se han åpne parken han har tegnet, Skarholmen park. Dessverre var jeg sent ute med å bestille flybiletter. Så sent at Oudolf allerede hadde reist. Jeg bommet rett og slett på hvilken helg det var. Noen uker senere var jeg i Stockholm på jobb og fikk tid til å reise og se på parken. Den ligger i et boligområde og er ganske vanskelig å finne.
Skyggebeddet ved hushjørnet


Da jeg rundet dette hushjørnet skjønte jeg at jeg var på riktig sted. Da var det alt skumring.

Skyggebeddet ved hushjørnet har bunndekkere Asperula odorata (urt med hvite blomster som kalles myske) og Brunnera "Jack Frost" (kaukasisk forglemmegei som lyser godt opp med varigerte blad i sølv). I forgrunnen ser du den lave bispeluen Epimedium "Frohnleiten" og det høye, luftige gresset Molinia "Transparent". Til høyre skyggelilje Tricyrtis formasana og midt i det gyldne gresset Deschampsia "Goldtau". Bak der igjen skimtes den høye og staslige Cimicfuga "James Compton".


Innerst i hjørnet

Ikke ordentlig sammenvokst i hjørnet inntil hekken fant jeg bregnene Ferns. Adianthum og Dryopteris erythrosa. Bunndekkeren bak til høyre er bispelue.Det var mange skyggebed med de samme plantene. Her ser vi de satt sammen på en annen måte under trærne med Solidago "Golden Mosa" som lyser opp med gule farger midt i bedet.

 I dette skyggebedetskimtes Aster "October Skies" neders til venstre. Ellers er det de samme rolleinnhaverne. Det er spennende hvordan Oudolf setter sammen lave og høye planter på en naturlig og dynamisk måte.

Vakkert skyggebed
Mange av bedene var badet i sol. Parken lå mellom to rader med lavblokker. Sentralt var en plass med et vannspeil i et steinbasseng. Plantene var organisert i uregelmessige sirkulære bånd ut fra den sentrale plassen. Stier slynget seg litt tilfeldig gjennom. Plantelistene fant jeg i boka "Landsvapes in Landscapes" av Piet Oudolf. Den kom ut i år, og er en sann nytelse. Anbefales på nattbordet. Gir ro og en dyp indre tilfredstillelse og se de vakre bildene. Planer og plantelister gjør at boka er matnyttig. Den viser 23 Oudolf-hager. Kjøp boka og planlegg neste ferie etter den!
Fin blanding av vintersar og gress

Planteliste for solskinnsbeddene:
Salvia "Mainacht"
Knautia macedonia
Molinia "Moorhexe"
Stacys "Hummelo"
Limonium latifolium
Calamagrotis brachytricha
Perovskia "Little Spire"
Amsomnia tab. var. salicifolia
Astilbe "Visions in Pink"
Scuttelaria incana
Geranium " Sirak"
Helenium "Rubinzwerg"
Lythrum virgatum
Briza media
Molinia "Heidebraut"
Echinacea "Virgin"
Echinacea "Sunset"
Stachys "Rosea"
Seseleria nitidia
Sedum "Sunkissed"
Calamintha nep ssp. nepeta
Panicum "Shenandoah"
Festuca mairei

1 kommentar:

Sigrid sa...

Lekkert :-)
Nytt reisemål i Sverige.